Historia pizzy

Historia pizzy

Pizzerie można znaleźć na każdym rogu zarówno w dużych miastach, jak i w niewielkich miasteczkach. Przygotowywanej przez nie potrawy nie trzeba nikomu przedstawiać. Jest jednym z fundamentów kuchni włoskiej. Nie każdy wie jednak skąd powstała i gdzie słowo „pizza" zostało użyte po raz pierwszy.

Cienkie placki z ciasta, z dodatkiem oliwek, czosnku i ziół jedli już starożytni Grecy. Podobną potrawę spożywali także starożytni Egipcjanie. Do Włoch przepis ten trafił w V wieku i szybko stał się popularny wśród tamtejszych chłopów. Placek zawładnął sercami biedniejszych mieszkańców, ponieważ jego przygotowanie wymagało niewielkiej ilości składników.
Słowa „pizza" użyto po raz pierwszy prawdopodobnie w 997 roku w akcie notarialnym z Gaety. Wyraz ten pochodzi od łacińskiego „picea", czyli placka z mąki i wody. Na początku pizza nie była pokryta sosem pomidorowym, ponieważ warzywo to zaczęto hodować w Europie dopiero w XVII wieku. Wykorzystanie pomidorów sprawiło, że potrawa posmakowała także bogatszym mieszkańcom Włoch.
W 1889 roku w Neapolu powstała pierwsza pizzeria, podobna do tych, które znamy dziś. To tam szef kuchni Raffaelo Esposito po raz pierwszy przygotował słynną Margherite, na cześć imienia królowej Włoch, która pewnego dnia odwiedziła jego restaurację.

Włoscy emigranci sprawili, że w XIX wieku pizzę poznali Amerykanie. Stany Zjednoczone zmodyfikowały przepis. Dodano większą ilość składników, zaczęto eksperymentować z różnymi dodatkami.
Obecnie potrawa ta, znana jest na całym świecie.

Opinie (0)

Zobacz firmy

Technetium Sp. z o.o.

Goździkowa 14A
35-604 Rzeszów

Średnia Ocena

5/5
Okna Solo

Orzeszkowej

Średnia Ocena

3.8/5

Podobne artykuły

Dobry dermatolog- czyli jaki?

Dobry dermatolog- czyli jaki?

Jakie solarium to dobre solarium?

Jakie solarium to dobre solarium?

Historia pizzy

Historia pizzy